טיפול בטראומה – פסיכותרפיה בגישה אקזיסטנציאליסטית משולבת גישות

טראומה בתרגום מיוונית – זה פצע. טראומה נפשית – זה אירוע שהיה לך יותר מדי, יותר מדי לתקופה המסוימת בחיים שלך, ולכוחות ומשאבים שהיו ברשותך במובנים רבים.

באירוע שחווית אותו כטראומטי הרגשת מוצף ולא הצלחת לתפקד כפי שרצית וכפי שציפית מעצמך. בתגובה שלך לאירוע הספציפי – לא הצלחת לעבד אותו וחווית אותו כבלתי נסבל עבורך.

מה נעשה בטיפול?

*להכיר אותך לפני האירוע ולהבין את החוויה שלך באירוע עצמו
נרצה להבין למה לך באופן ספציפי, בנקודת הזמן המסוימת של האירוע, לא היו מספיק משאבים להתמודד. מה היה לפני האירוע שלא היו לך בנקודת הזמן המסוימת מספיק כוחות ומשאבים להתמודד עם מה שעברת? יכול להיות שהיית ילד או נער צעיר, יכול להיות שהיית במסגרת של יחסי מרות, יכול להיות שהגרת למדינה חדשה, יכול להיות שהיית חולה, שהיית אמא צעירה, יכול להיות שהבית לא הווה מסגרת תומכת עבורך באותה התקופה מסיבות שונות. ועוד.
*לחזק את הכוחות ולהחזיר את המשאבים החסרים
נרצה להסתכל דרך המשאבים שהיו חסרים לך באותו רגע וזה יעזור לך להבין את עצמך בהקשר לאירוע. מה הם הדברים החיוביים בחיים שלך? מה אתה אוהב? מה עושה לך טוב? מה מחזק אותך? יכול להיות שלא שמת לב לדברים מסוימים שיכולים להיות משאבים עבורך.
*נרצה לדבר על האירוע הפעם בצורה אחרת – כשתרגישו בטוחים
נתחיל לדבר על הטראומה כשנהיה בטוחים שאנחנו עומדים על קרקע בטוחה של המשאבים שלך. לפעמים זה יכול לקחת כמה פגישות הכנה. לפני שמתחילים לדבר – נבדוק מה קורה בגוף, ברגש, במחשבות ונדאג ביחד שלא תספר יותר מדי, כדי לא להיפגע. באופן עדין עם רגישות מרבית, נסכים ללכת יד ביד למקום הפצוע.
*לדבר חלקית או לא לדבר בכלל בטיפול
נעבוד עם מה שקורה בפגישה עצמה ולא תצטרכו לתאר את כל מה שקרה באירוע עצמו. גם כשלא תדברי, נבדוק מה קורה לך כרגע, מה את מרגישה כאן ועכשיו. היכף המלל וחיבור החלקים של הסיפור לא בהכרח ישפיעו על השינוי אליו נרצה להוביל בטיפול. החוויה חשובה יותר מהסיפור עצמו.
*להרגיש במקום בטוח עבורך
נעבוד עם ה״כאן ועכשיו״ בחדר, שיהיה מקום בטוח עבורך. אני אארח אותך בחדר הטיפולים ואדאג שתרגיש ביטחון ונוחות. גם אם הטיפול נערך בוידאו, אני אציג בפניך את החלל העבודה שלי, ואבקש ממך להכין לך כוס תה ונבדוק ביחד מה יעזור לך להרגיש שאני איתך.
*לחוש, להרגיש, לחשוב בנוח
גם אם תרצו לתאר באופן חלקי, נעצור מדי פעם ונבדוק ביחד מה קורה לך במחשבות, בגוף. נדבר על מה שאתה מרגיש. בטח כבר סיפרת את הסיפור שלך המון פעמים... כאן לא רק מדברים. כאן גם מרגישים. מרגישים בלב ובגוף. יכול להיות שעד סוף הטיפול לא תספר את כל האירוע וזה בסדר גמור, כי מה שחשוב זה החוויה והשינוי יקרה דרך השינוי בחוויה.
*להגיע למרחב נעים ולהרגיש שאפשר לתת אימון בתהליך הטיפולי.
בחדר או בוידאו, אני מזמינה אותך למרחב רגשי נעים, עדין ובטוח.

כללי האתיקה ומקצועיות בטיפול

הטיפול הוא מקצועי, על פי הקריטריונים של האיגוד הישראלי הרב תחומי לפסיכותרפיה ועל פי חוקי האתיקה של העוסקים בפסיכותרפיה בישראל, כדי להבטיח לך טיפול אחראי, המתחשב בצרכים שלך, בזכויות שלך ובטובתך.

טיפול בטראומה והגישה האקזיסטנציאליסטית

חוויית הטראומה היא חוויה אישית ייחודית של בנאדם מסוים בתקופת חיים מסוימת.
יחד עם זה – אנחנו כאן ביחד. מאז אסון התאומים נכנס לשיח הפסיכולוגי מושג חדש – מציאות טראומטית משותפת. גם במציאות שלנו היום בישראל – כולנו בסירה אחת. וכמו שמגדירים על פי הגישה האקזיסטנציאליסטית – כולנו חולקים את אותם התנאים הקיומיים.

האנונימיות והניטרליות של המטפל המתבונן – כבר פחות רלבנטיות. במצב המלחמה של היום זה בלתי אפשרי. מה שרלבנטי – זה טיפול בגובה העיניים, טיפול שנערך באווירה ביתית נעימה.

העיקרון העבודה בפגישות הטיפוליות עם ה״כאן ועכשיו״ – הוא אחד העקרונות המשמעותיים בטיפול האקזיסטנציאליסטי והוא הכי מתאים לעבודה טיפולית עם טראומה.

כמה מילים על הזמן. הזמן הוא גורם מאוד חשוב בחיים ובטיפול, בטח גם בגישה האקזיסטנציאליסטית. הזמן הוא גם משאב יקר ערך. לא נשכח שהזמן יש לו כוחות משלו – ככל שעובר הזמן ואנחנו מתרחקים מהאירוע, לומדים ומחכימים ממנו. לפעמים – אנחנו בוחרים בדרך ריפוי והופכים אותה לדרך חיים, אישית ומקצועית גם יחד, ממלאים בעשייה משמעותית שתורמת לנו ולאחרים. וזאת הצמיחה מטראומה בכבודה ובעצמה.

נעים להכיר

שמי מריה חרמוני, אני פסיכותרפיסטית בגישה אקזיסטנציאליסטית – הסמכה ממכללת סמינר הקיבוצים, בה״ס ללימודים מתקדמים, תוכנית תלת שנתית.
עוסקת בטיפול פרטני משנת 2014.
בשנת 2024 – הסמכה ממוקדת בטיפול בטראומה ומצבי קיצון – קורס השתלמות מטעם האיגוד הישראלי הרב-תחומי לפסיכותרפיה.
חברת האיגוד משנת 2014

השכלה נוספת: * בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה – אוניברסיטת תל אביב, *פקולטה לאמנויות – מוזיקולוגיה, תולדות האמנות והתיאטרון – אוניברסיטת תל אביב, * בית צבי, בית הספר לאמנויות הבמה

עיר מוצא – מוסקבה